Hradná cesta spojí šesť hradov s metropolou Šariša

01.02.2012 Prešov

Prešov 27. januára (TASR) – Dvaja primátori a piati starostovia podpíšu v sobotu 4. februára Memorandum o Prešovskej hradnej ceste. Iniciátor myšlienky a organizátor dobrovoľníckej činnosti na Šarišskom hrade Martin Sárossy informoval, že dokument sa bude podpisovať na úvodnom ceremoniály Druhého hradného plesu v Prešove.
Cieľom tohto partnerstva má byť vzájomná pomoc pri rozvoji turistického ruchu v regióne a zveľaďovanie historických a kultúrnych pamiatok - hradov Šariš, Kapušany, Šebeš, Obišovce, Lipovce a Soľnohrad, ktorý je známy aj ako Zbojnícky hrad. Všetky tieto pamiatky by mali prirodzene zatraktívniť aj samotnú metropolu Šariša.
Do Prešovskej hradnej cesty sú zahrnuté mestá Prešov a Veľký Šariš a obce Kapušany, Podhradík, Ruská Nová Ves, Obišovce a Lipovce.
„Skúsenosťami, ktoré sme doteraz získali v rámci revitalizačných projektov a dobrovoľníckej činnosti na Šarišskom hrade, chceme pomôcť pri rozbehnutí záchranných projektov aj na ďalších susediacich hradoch,“ uviedol Sárossy.
Zdôraznil, že veľkou šancou pre hrady je spoločný program Ministerstva kultúry SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Obnova hradov s pomocou nezamestnaných, do ktorého sa v tomto roku prihlásili hrady Šariš, Kapušany a Šebeš nad obcou Podhradík.
Sárossy pripomenul, že memorandum obsahuje päť základných zámerov, ktoré sa budú snažiť partnerské samosprávy napĺňať. Ide o starostlivosť o hradné lokality, vyznačenie prístupových ciest a propagácia Prešovskej hradnej cesty. Rovnako sa majú obce a mestá podieľať na príprave sprievodných podujatí a atrakcií.
\"Uvažujeme aj o tom, aby niekde na verejne dostupnom mieste v Prešove boli umiestnené miniatúry spomínaných hradov. Návštevník mesta by sa s nimi vedel takto oboznámiť a ak by ho zaujali, priložený popis by mu pomohol nájsť cestu k týmto pamiatkam,\" uzavrel Sárossy.
 

Vyberte región